Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Το ποδόσφαιρο είναι αντανάκλαση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.




Το ποδόσφαιρο δεν αποκαλείται τυχαία ο βασιλιάς των σπορ. Είναι ο βασιλιάς και μέσα στις τέσσερεις γραμμές που παίζεται, συνθέτει ένα πλήθος συμβολισμούς και πρακτικές της σύγχρονης κοινωνίας. Το παρακολουθούν εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, θεατές που ανήκουν σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, εργάτες,διανοούμενοι,επιστήμονες, πολιτικοί, πλούσιοι και φτωχοί, γυναίκες και άντρες και όλοι αυτοί μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο: το ακόρεστο πάθος για τις ομάδες τους. Πάθος, που πολλές φορές, μπορεί να τους οδηγήσει, σε συγκρούσεις μεταξύ τους, που ακουμπούν τον θάνατο.

Υπάρχει το ίδιο το παιχνίδι του ποδοσφαίρου με τους αθλητές του, υπάρχουν οι θεατές του, υπάρχει και το γήπεδο που είναι επιστρωμένο με πράσινο χόρτο. Ο ναός του ποδοσφαίρου, όπως αποκαλείται ευρέως. Υπάρχει ο άρχοντας του αγώνα που είναι ο διαιτητής. Αυτός που τηρεί τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Όταν τους τηρεί. Τα τέσσερα αυτά μαζί συνθέτουν το ποδόσφαιρο, άρρηκτα. Όμως η ουσία του ποδοσφαίρου είναι άλλη, είναι η σύγκρουση δύο αντιπάλων  για το ποιός είναι ικανότερος. Αυτή η ουσία βρισκόταν πάντοτε στη ψυχή της κοινωνίας, όσο  προχωρούσε ο πολιτισμός μετουσιώθηκε μέσα στο παιχνίδι.

Το ποδόσφαιρο είναι  δηλαδή ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι, όπως όλα τα παιχνίδια των σχέσεων μέσα στη κοινωνία. Ανταγωνισμός με κανόνες. Δεν είναι άμιλλα, ούτε εκκλησία . Είναι καθαρός ανταγωνισμός στο ποιος θα είναι καλύτερος και θα κερδίσει το παιχνίδι, άρα θα πάρει το βραβείο, αλλά κυρίως το “χαρτί”. Επειδή μέσα σε αυτή την κοινωνία που σχεδόν τίποτα δεν γίνεται χωρίς όφελος και όταν εννοούμε όφελος, εννοούμε χρήμα, το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, έχει πολύ χρήμα μέσα στα σπλάχνα του, σπανίως καθαρό και συχνά βρώμικο. Ποιοι κατέχουν χρήμα για να το ρίξουν μέσα στο ποδόσφαιρο ; Οι επιχειρηματίες. Γιατί κάποιος θα ρίξει άφθονο χρήμα και ζεστό μέσα σε μια ομάδα ποδοσφαίρου ; Ποιο θα είναι το όφελος του; Επειδή αγαπάει την συγκεκριμένη ομάδα. Αυτός είναι ένας λόγος. Μαζί όμως με το τερπνό, πρέπει να υπάρχει και το ωφέλιμο . Το ωφέλιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι :

Η δημιουργία  αίγλης στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη από την πλευρά των οπαδών της ομάδας, κυρίως στις χώρες που ακόμα είναι “υποανάπτυκτες”. Στις “αναπτυγμένες” αυτή η αίγλη βρίσκεται σε βαθύτερα επίπεδα .

Η δημιουργία ιδιωτικών στρατών από οπαδούς, που λατρεύουν την ομάδα τους και έχουν εύνοιες και οφέλη σε διάφορα επίπεδα. Από δωρεάν εισιτήρια σε αγώνες, “χαρτζηλικάκι” για να την βγάζουν καθαρή δίχως να δουλεύουν, μέχρι νομική κάλυψη σε περιπτώσεις επεισοδίων με οπαδούς άλλων ομάδων.

Πολιτικές διασυνδέσεις του ιδιοκτήτη με πολιτικούς και το ίδιο το κράτος. Δουλειές δηλαδή για τον ιδιοκτήτη της ομάδας σε μια πιο ευρύτερη αγορά.

Ασυλία για τυχόν παρανομίες, που για τους απλούς θνητούς θα σήμαιναν φυλακή.

Κέρδη για τον ιδιοκτήτη από το ίδιο το ποδόσφαιρο, από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, μπόνους από την πρόκριση της ομάδας σε διεθνείς διοργανώσεις, πωλήσεις παικτών.

Διεθνής προβολή και επαφές, αν η ομάδα είναι κάποιας εμβέλειας.

Υπάρχουν και πιο σκοτεινές πλευρές, που κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα, όπως το ξέπλυμα χρήματος, διαφυγές από την εφορία, κέρδη από στησίματα αγώνων, που εμφανίζονται  στη δημοσιότητα από έρευνες και σχεδόν ποτέ δεν διερευνώνται πλήρως.

Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους, αλλά όταν εμφανίζονται οι  πρακτικές τους συνέπειες π.χ συγκρούσεις οπαδών με νεκρούς, εισβολή σε αγωνιστικούς χώρους οπαδών και ιδιοκτητών, με όπλα ή χωρίς , τότε όλοι πέφτουν από τα σύννεφα και παρακολουθούν έκπληκτοι τα δρώμενα. Υποκρισία !!!!

Το ποδόσφαιρο είναι μια διεθνής επιχείρηση και σαν επιχείρηση έχει ανταγωνιστές . Όσο ανεβαίνουμε στη πυραμίδα των επιχειρήσεων, ξέρουμε ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και επικίνδυνα . Τα χρήματα είναι πολλά και για να κερδίσεις την κούρσα και να επιπλεύσεις, δεν το κάνεις ούτε με τον σταυρό στο χέρι, ούτε τηρώντας τον νόμο ακριβώς. Αντίθετα, χρησιμοποιείς ότι μέσο μπορείς για να εξοντώσεις τον αντίπαλο.

Ο παγκόσμιος στίβος των επιχειρήσεων και της πολιτικής και οι πρακτικές τους, απλώς, έμαθαν στις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις τον τρόπο για να κινηθούν. Όχι το αντίθετο. Άλλωστε είναι αυτοί οι ίδιοι μεγάλοι επιχειρηματίες, που σταδιακά διείσδυσαν στο χώρο του ποδοσφαίρου, επειδή κατάλαβαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικερδή αγορά.

Όλα τα στοιχεία που συνθέτει το ποδόσφαιρο σαν αρνητικά: τον ανταγωνισμό με κάθε μέσο, την εμπάθεια, την ίντριγκα, την διαστρέβλωση της αλήθειας, την διαπλοκή, την ανάδειξη του συμφέροντος ως μέσο για να αποσιωποιηθεί η αλήθεια, είναι στοιχεία που συνθέτουν την ίδια την κοινωνική και πολιτική ζωή των χωρών. Το ποδόσφαιρο τα οικειοποιήθηκε, γιατί απλά είναι κομμάτι αυτής της ίδιας κοινωνίας και της πολιτικής πραγματικότητας που τα παράγει. Έτσι, δεν μπορούν να αλλάξουν, αν ο κοινωνικός και πολιτικός κόσμος μας δεν αλλάξει. Είναι πολύ υποκριτικό να μιλούν οι εκάστοτε ιθύνοντες για περισσότερη νομοθεσία και ποινές, στο μέτρο που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εφαρμόσουν τις ήδη υπάρχουσες.

Οι παντοδύναμες εταιρείες που μάχονται στη παγκόσμια αγορά και διαπλέκονται άμεσα με το πολιτικό σύστημα, βλέπε ΝOVARTIS , SIEMENS ,MOSANTO, αλλά και οι μικρότεροι επιχειρηματίες αυτού του κόσμου, έχουν ήδη αποφασίσει το πως θα κινηθούν στο κόσμο και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν. Εμείς οι υπόλοιποι, σαν θεατές σε ποδοσφαιρικό αγώνα, παρακολουθούμε την έκβαση του ανταγωνισμού τους και το ποιος θα νικήσει, τελικά.

Στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό, γίνεται πολύ συζήτηση για την εισβολή ενός επιχειρηματία, που κατέχει μια ομάδα ποδοσφαίρου, μέσα στο γήπεδο οπλισμένου. Μάλιστα, έχει γίνει και διεθνής είδηση και σε άλλες χώρες ασχολούνται με το θέμα, σαν να είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Στο ελληνικό χώρο το συνηθισμένο προκαλεί πάντα εντύπωση, σαν να είναι ασυνήθιστο. Λες και δεν παρακολουθούμε πολύ καιρό τώρα,επιχειρηματίες με διαφορετικές πολιτικές προτιμήσεις, αλλά που πάντα διαπλέκονται με αυτές, να κατέχουν κυρίαρχες ομάδες, μέσω των οποίων να καρπώνονται πολυποίκιλα οφέλη. Είναι σαν να μην γνωρίζουμε ότι πολεμούν μεταξύ τους Επίσης, είναι σαν μην γνωρίζουμε την ασυλία που αυτοί αποκομίζουν σε πολλά επίπεδα. Κάθε φορά όμως που αυτή σύγκρουση βγαίνει στη δημοσιότητα με την μια ή την άλλη αιτία, εκπλησσόμαστε. Ακόμα και αυτού του είδους η έκπληξη όμως γίνεται κάποτε βαρετή και χάνει το γούστο της. Γίνεται άλλοθι για αυτό που ξέρουμε όλοι και αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Ο κόσμος που έχει φτιάξει το χρήμα είναι ο κόσμος που η σκέψη του είναι η σκέψη του χρήματος, ένας κόσμος που ποτέ δεν θα γίνει αγγελικός, ούτε με νόμους, ούτε με καταστολές, ούτε με ανούσιες εκπλήξεις και διακηρύξεις, γιατί και αυτές το χρήμα τις παράγει. Άρα δεν περιμένουμε καμμία καλυτέρευση, αντίθετα.

Το ποδόσφαιρο είναι το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας, που επειδή παράγεται στα μύχια της, αντανακλά με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο,πως είναι δομημένη η ίδια η κοινωνία και η πολιτική της ζωή.

Το πρωτάθλημα πρέπει να το πάρει και θα το πάρει αυτός που έχει τις καλύτερες “άκρες”.!!!!!!



4 σχόλια:

  1. Ωραία και σωστά τα λες!
    Η μόνη λύση είναι αυτή εδώ:
    https://www.facebook.com/pg/think3sided/posts/
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παίζεις μπάλα Λυγκέα. Τα λες σταράτα και στρωτά. Μονάχα που δε πιστεύω πως ο πολύς ο κόσμος εντυπωσιάζεται απ' αυτά που γίνονται, ούτε και τα θεωρεί ασυνήθιστα. Ξέρει πολύ καλά τι τρέχει! Αυτοί που θέλουνε να τα παρουσιάζουν σαν πρωτοφανή, είναι τα μμε. Γιατί; Γιατί κερδίζουν πουλώντας εντυπώσεις, σιγκινήσεις κι εξιτάρισμα. Και για να τα πουλήσουνε αυτά, πρέπει να κάνουν σα ν' απευθύνονται σε ανθρώπους δίχως μυαλό και μνήμη, σε "ζώα" που λέμε. Αυτό είναι το παιχνίδι. Όμως ο πολύς ο κόσμος δεν είναι "ζώα". Απλά, για να λένε οι άνθρωποι κάτι μεταξύ τους στα καφενεία και στις παρέες και να περνάει η ώρα, δανείζονται "θεματα" από τα πρωτοσέλιδα. Θα μου πεις, δεν έχουν κάτι άλλο να κουβεντιάσουν; Έχουνε, μόνο που αυτό το κάτι άλλο είναι πράματα ΒΑΡΙΑ ΚΙ ΑΣΗΚΩΤΑ, τα προβλήματα της ζωής, η κατάθλιψη, τα στριμώγματα από πάνω κι από κάτω, η απογοήτευση που αλλιώς ξεκίνησαν κι αλλού είναι, τέτοια. ΒΟΥΝΑ! Οπότε πιάνονται και λένε τα ελαφριά, τα εύκολα, αυτά που τους σερβίρουν τα μμε, όχι επειδή τα πιστεύουνε βαθιά, αλλά για να μη πεθάνουν από μουγγαμάρα. Ο πολύς ο κόσμος δε μασάει στα μμε. Μασάει στα ΑΔΙΕΞΟΔΑ της ζωής. Έτσι λέω. Μπορεί και να κάνω λάθος. Μπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hollow :

    Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γριά :

    Έτσι είναι όπως τα λες, άλλα είναι τα σπουδαία και τα σοβαρά. Όμως η επιρροή της προπαγάνδας των ΜΜΕ, παίζει τον ρόλο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Αναπάντεχο μέσα στη Ζωή.

  Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, σε μια αδιατάρακτη τάξη ...υπολογισμένα ...όπως τα είχε ρυθμίσει ή έτσι όπως νόμιζε ότι τα είχε ρυθμίσει … ξαφνικ...