Σελίδες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Πλέουμε με βάρκα την ελπίδα.....










Τα σύννεφα μαζεύτηκαν σιγά-σιγά πάνω από τα κεφάλια μας. Πλησιάζει καταιγίδα. Έτσι, φαίνεται τουλάχιστον, με μια πρώτη ματιά. Δεν είναι δυνατόν να σπρώχνεις τα προβλήματα, διαρκώς, ‘κάτω από το χαλάκι”. Τι να καλύψει και αυτό άλλωστε ; Μαζεύτηκε πολύ σκόνη από το “μαγαζί”. Για πολύ καιρό, κάνουμε τα στραβά μάτια, σε πολλά πράγματα. Είμαστε πολύ γενναιόδωροι σε κριτικές και αναλύσεις, αλλά αδύναμοι στο να βρούμε λύσεις. Γιατί οι λύσεις απαιτούν ρίσκα, απαιτούν θυσίες, απαιτούν σχέδιο και θέληση. Όταν αρχίσει να βρέχει είναι πια αργά, αν δεν έχεις πάρει την ομπρέλα σου. Απλώς αρχίζεις να τρέχεις για να κρυφτείς. Στη περίπτωση που δεν βρεις καταφύγιο, απλά, γίνεσαι μούσκεμα .

Οι κοινωνίες που βγήκαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας βιώσει την φρίκη,πήραν την απόφαση να πορευτούν ειρηνικά. Έβαλαν για λίγο στη άκρη τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους, με σκοπό να ζήσουν εν ηρεμία. Δεν ήθελαν να ζήσουν ξανά πόλεμο, τουλάχιστον, μέσα στη Δύση. Βρήκαν παρηγοριά μέσα σε μια αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, που έφερε μια αυξάνουσα ευημερία σε όλη την Δύση. Τώρα για τον τρίτο κόσμο, ας τον αφήσουμε προσωρινά στη μοίρα του.

Η ευημερία δεν ανοίγει την όρεξη μόνο σε αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο, αλλά και στους υπόλοιπους που ήθελαν μια καλύτερη ζωή. Έτσι οι φτωχοί απέκτησαν δικαίωμα στο όραμα της ευμάρειας . Άρχισαν να αναπτύσσονται οι κοινωνίες της κατανάλωσης. Μπορεί οι κυρίαρχες ιδεολογίες να ζέσταιναν ακόμα τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά η ευημερία και η κατανάλωση , άρχισαν να τις ζεσταίνουν ακόμα πιο πολύ.

Ο κόσμος άλλαξε και μαζί του άλλαξαν και οι άνθρωποι του. Έγιναν πιο εφησυχασμένοι, πιο αυτάρκεις , θεώρησαν ότι οι πόλεμοι ήταν πολύ μακρυά από αυτούς. Έγιναν λιγότερο φοβισμένοι, είχαν περισσότερες απαιτήσεις από την ζωή τους και από τα κράτη τους. Νόμισαν, ότι απέκτησαν δικαίωμα στον πλούτο της ζωής .

Όπου υπάρχει τυρί, μου έλεγε ένας γιατρός χτες, υπάρχει κοντά και η φάκα. Σοφό!!!! Παλιό αλλά πάντοτε επίκαιρο. Ξαφνικά η οργιώδης ανάπτυξη έλαβε τέλος , οι ιδεολογίες δεν ζέσταιναν πια κανένα, μια που το χρήμα είναι μάλλον ισχυρότερο από κάθε ιδεολογία. Είναι η πλέον εμπεριστατωμένη ιδεολογία, που απαιτεί την απόλυτη υποταγή, από όλες τις υπόλοιπες. Έτσι, αφού οι κοινωνίες που ζούμε κυριαρχούνται από αυτήν, αυτή θα ορίσει και το τρόπο που θα παίζεται το παιχνίδι. Κοντά στο χρήμα , εμφανίστηκε σταδιακά και η κυριαρχία. Μια κυριαρχία που όντας απαλλαγμένη πλέον από ιδεολογίες, δεν έχει και κανένα πρόβλημα να εμφανίζεται απροκάλυπτη και ενίοτε αδυσώπητη. Η κυριαρχία δεν έχει κανένα θέμα να κάνει πολέμους ,όταν τα φράγκα είναι πολλά. Αφού λοιπόν τα φράγκα και μόνο αυτά ,ως γνωστό κάνουν τον κόσμο να γυρίζει, ο πόλεμος θα ξαναμπεί στις ζωές μας ,με όλους τους τρόπους που αυτός γνωρίζει.

Οι φτωχοί λοιπόν, που έβλεπαν την ζωούλα τους να βελτιώνεται, για μια ακόμα φορά δεν έβλεπαν την φάκα που παραμόνευε. Οι φτωχοί δεν καταλαβαίνουν αυτά τα παιχνίδια. Ποτέ δεν τα καταλάβαιναν. Αν μπορούσαν να τα καταλάβουν είτε θα προσπαθούσαν να πάψουν να είναι φτωχοί , είτε θα τους προβλημάτιζε ,πως μια χούφτα πλούσιοι ορίζουν την ζωή σε όλο τον πλανήτη. Οι φτωχοί όμως δεν κάνουν τέτοιες σκέψεις. Ακόμα και όταν τις κάνουν, δεν ξέρουν τι να κάνουν παρακάτω. Σταματούν εκεί και διαμαρτύρονται για την αδικία που υπάρχει μέσα στον κόσμο. Αυτό το παράπονο που εκφράζουν ,φαίνεται ότι τους ανακουφίζει, απλά να το εκφράσουν και μόνο. Σαν ότι είχαν να κάνουν το έκαναν, ότι είχαν να πουν το είπαν. Μετά από αυτό αποσύρονται στη “σοφία” τους και περιμένουν τις εξελίξεις. Μια που φτωχοί είμαστε το 99% του πλανήτη, φαίνεται ότι είμαστε ένας πλανήτης “σοφών”.

Το 1% δεν σκέφτεται έτσι. Τυχαίως, κατέχει και τον πλούτο. Μιας λοιπόν που δεν σκέφτεται έτσι, μπορεί να προκαλεί και την οποιανδήποτε αναταραχή σε οποιαδήποτε περιοχή επιλέγει, με όποιον τρόπο επιλέξει. Ποιος μπορεί να προβάλλει την οιανδήποτε ένσταση ; Η συλλογική “σοφία” των φτωχών ;

Είναι απολύτως σίγουρο, ότι όταν η εύθραυστη ασφάλεια μας θα σπάσει σαν το κρυστάλλινο βάζο στο σαλόνι μας, για μια ακόμα φορά θα πέσουμε όλοι από τα σύννεφα της ευημερίας μας και της σοφίας μας. Για μια ακόμα φορά θα ψάχνουμε ενόχους και επειδή δεν θα τους βρίσκουμε, θα τσακωνόμαστε αναμεταξύ μας. Είναι γνωστή η πρακτική αυτή. “Σοφή” και αυτή.

Τα σύννεφα της αναταραχής πυκνώνουν από παντού. Στη Συρία ,ο πόλεμος δεν έχει τέλος. Δεν ξέρει κανείς πια, ποιος μάχεται με ποιον. Στη Παλαιστίνη, φυλακίζονται ακόμα και παιδιά,που έχουν μεγαλώσει μέσα στη σύρραξη. Ο Τράμπ μετράει τις ώρες για να κάνει επέμβαση στη Κορέα. Οι Τούρκοι, θέλουν να κάνουν την Μεσόγειο θάλασσα, θάλασσα με πτώματα. Σαν να μην έφταναν οι οι μετανάστες που πνίγονται καθημερινά . Πολεμικά πλοία και αεροπλάνα “βολτάρουν” οπλισμένα. Αυτό που χτες φαινόταν απόμακρο και απίθανο , σήμερα δεν φαίνεται ούτε απόμακρο ,ούτε απίθανο.

Εκεί που μαζεύονται πολλά σύννεφα, μάλλον θα βρέξει....

Πλέουμε με βάρκα την ελπίδα, ότι ο ουρανός δεν θα πέσει στο δικό μας κεφάλι. Όπως και να το κάνεις είμαστε “σοφοί’ κάτι θα ξέρουμε !!!!!




6 σχόλια:

  1. Εγώ εμαι αισιόδοξος. Τα ελληνικα υερόπλα, μέγιστο των οποίων η Ελληνική Σκέψις, θα 'μιλήσουν' τη καταληλλη στιγμή. Οτι κάνουνε οι εναντιότροπες δυνάμεις, θα το βρουν εμπροστά τους. Το άδικο 'καίει' τον άδικο. Οι εναντιότροποι δεν έχουν τη ΣΚΕΨΙ που απαιτείται ώστε να επιτύχον την ΤΕΛΙΚΗΝ νίκη. Γνωρίζουν να επιβάλονται σε μάχες αλλά τον πόλεμο θα τον απολέσουν. Εχετε δίκαιο κ. Λυγκέα που λέτε για τους πτωχούς ότι 'έπεσαν στη φάκα'. Όμως δεν ορίζουν τη ΜΟΙΡΑ οι πτωχοί αλλά οι ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ εκείνοι άνθρωποι, οι ταγμένοι ΑΠΟ τη μοίρα να ΟΔΗΓΟΥΝ την Ιστορία εις το πεπρωμένο της. Και να είστε βέβαιως ότι το πεπρωμένο που έχει ορισθεί προαιωνίως για την Πατρίδα δεν είναι η συντριβή αλλά η Νίκη επί των αδικοπραγούντων Κοσμοεξουσιαστών. Εάν υπάρχουμε ακόμα, για το λόγο αυτό υπέρχουμε. Δείτε πόσες φορές εφτάσαμε στην Καταστροφή αλλά δεν συνετριβήκαμε ολοσχερώς. Αναρωτηθείτε. Ερευνήσατε. Θα δρέψετε τον καρπό της αισιοδοξίας εάν το κάμετε. Δυνάμεις φίλιες επεξεργάζονται την ΑΠΟΤΡΟΠΗ των εναντιότροπων. Ήδη οι έχοντες ώτα να ακούουν, τις ακούουν. Είναι κάποια 'ασήμαντα' ονόματα. Εργάζονται σιωπηλώς αλλ' αγρύπνως. Ίσως να εβρίσκονται στην πόλη σας, στην οδό σας, στην πολυκατοικία σας ακόμη! Απαρατήρητες οι διαδρομές τους. Λάθαι βιώσαντες. Εργατες ακαταπόνητοι του Ππεπρωμένου το οποίο δεν εδιάλεξαν αλλά τους εξέλεξε στις τάξεις των Εκλεκτών. "Η Ελληνική Σκέψις δεν υπνώττει μα τους Εναντίους της ες ύπνον καθέλει" (Λ.Βαρ.) Έσεται ήμαρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιθοξόε:

    Παρόλο που έχω ακούσει τις σχετικές φημολογίες και κάπως έχω ασχοληθεί μαζί τους,οφείλω να σου ομολογήσω, ότι δεν τις συμμερίζομαι καθόλου. Τα εντάσσω στα πλαίσια μιας ανάγκης αναβίωσης ενός ενδόξου παρελθόντος, μια που το παρόν είναι αρκούντως θλιβερό.

    Όπως και νάχει δεν είμαι καθόλου συντονισμένος σε παρόμοιες εξηγήσεις.Μου φαίνεται ότι ως κοινωνίες δεν έχουμε ανάγκη από κρυφούς σωτήρες, ήρωες και υπερόπλα, αλλά έχουμε ανάγκη από το να δούμε πιο καθαρά αυτό που συμβαίνει πραγματικά και ρεαλιστικά στις ζωές μας και επιτέλους να το αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα δεν είναι, κατά την γνώμη μου, ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και έχει να κάνει με το σύστημα στο οποίο ζούμε και τον τρόπο που το ενστερνιζόμαστε. Δεν με ενδιαφέρει να σωθεί η Ελλάδα και να χαθεί ο κόσμος. Με ενδιαφέρει να σβήσει ή να περιοριστεί το μαύρο σύννεφο που καλύπτει την ζωή και τις καρδιές.
    Έχουμε την ευθύνη μας για αυτό που ζούμε ως ανθρωπότητα. Το καλλιεργούμε όλοι μας, απλώς κάποιοι μπορούν και το χρησιμοποιούν δεόντως και για δικό τους συμφέρον. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Λυγκέα:

    Καταλαβαίνω και κατανοώ την επιφύλαξή σας στη λέη 'υπερόπλα'. Κι εγω το ίδιο. Αλλά δεν εννοώ εγώ τίποτα υποβρύχια αεροπλάνα και διαστημοπλοια (χωρις να αρνιέμαι τη πιθανή ύπαρξη τους, απλς δεν έχω ντοκουμέντα που να το αποδείχνουν ύτε όμως και να το διαψεύδουν). Ενννοώ οπως ε ίπα την Ελληνική ΣΚΕΨΗ, το μέγιστο, και όσα πάνε μαζι της, η Ελληνική ΠΟΙΗΣΗ, το Ελληνικό ΤΡΑΓΟΥΔΙ, κτλπ. Αυτο το 'υπεροπλο' ΥΠΑΡΧΕΙ και δε ν το έχει κανένας 'κρυφός σωτήρας' (μακριά απο μένα ΚΑΘΕ σωτήρας!!!!!) αλλά το έχουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ που τη μιλάμε, γραφουμε σ' αυτή, τραγουδούμε σ' αυτή, σκεφτόμεθα με αυτήν. ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΓΩ. Αρκεί όμως να σκεφτόμαστε Ελληνικά κι όχι πχ γερμανικά. Που τι θα πει; Να σκεφτόμαστε σύμφωνα με τη ΣΟΦΙΑ τηην ΕΛΛΗΝΙΚΗ που κληρονομήσαμε. Όχι ακολουθόντας σαν τα πρόβατα τη σοφία άλλων, που ειναι καλή για κείνους αλλά για μας δεν είναι καθόλου!!!!! Γιααυτό πρέπει να ΞΕΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΟΥΜΕ πρώτα από τις 'αλλότριες' προσμίξεις που μόλυναν την Ελληνική Σκέψι με πρώτο τον Ιουδαϊσμό που μας 'κόλλησε' αυτή τη εβραϊκή αίρεση που μάθαμε σα χριστιανισμός. Να πω κι αυτό: απο εκεί μάς 'κόλλησε' η ιδέα οτι δε μας νοιάζει να σωυεί η Ελλάδα αλλά γενικά κ αόριστα 'όλος ο κόσμος'. Άμα γκρεμιστεί το σπίτι σας κ. Λυκέα ρωτάω πως θα μπορέστε να σώστε άλλους; Που θα τους φιλοξενήστε άμα έχετε μείνει άστεγος; Θα καταντήστε ζητιάνος, θα καταντήστε σαν τους πρόσφυγες άμα γκρεμιστεί το σπίτι σας, δηλαδή ΑΛΛΟΙ θα σας ορίζουν τι να κάνετε αφου θα έχετε πέσει στα πόδια τους γα βοήθεια. Λοιπόν, πρέπει το σπίτι μας να μας ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ να το βαστάμε ΟΡΘΙΟ, αλλιώς κανένα δε θα βοηθήσουμε και το μαυρο σύννεφο ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΜΑΣ θα πνίξει, γιατί αυτό το μαύρο σύννεφο πάντα πρώτους πνίγει όσους βρίσκει 'χαλαρούς' ή αδύναμους ή χωρίς 'σπίτι'. Οι αρχαίοι δάσκαλοι μας δε ήταν 'βλάκες' που λέγανε ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ!!!!! Κι εγω αυτά δεν τα ξερα, κανένας δεν μας τα λεγε στο σχολειο (λύκειο δεν πήγα κιόλας λόγω που έπρεπε να βγάλω το ψωμί μου). Άλλά άμα ψάξεις τα βρίσκει ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λιθοξόε:

    Η ανάδειξη μιας ένδοξης αρχαιότητας, δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από ένα στείρο παρόν, που μετα δυσκολίας θυμάται ή γνωρίζει στοιχειωδώς το παρελθόν του.
    Θέλω να πω απλά, ότι οι σημερινοί έλληνες, δεν έχουμε καμιά σχέση με τους προγόνους μας σε κανένα επίπεδο.
    Εμένα μου φαίνεται άκρως επικίνδυνη και ύποπτη η συσχέτιση ,ειδικά την σημερινή εποχή. Επίσης μου φαίνεται επικίνδυνο αυτό που λες για τις "αλλότριες προσμίξεις". Προσμίξεις έχουν υπάρξει παντού και σε κάθε τόπο. Δεν έχει κανείς να φοβηθεί από τις προσμίξεις, ειδάλλως θα μιλούσαμε για καθαρότητα φυλών ,που παραπέμπει σε πολύ σκοτεινές απόψεις και πρακτικές. Είμαι ακραία αντίθετος σε ανάλογες απόψεις.
    Καλό επίσης είναι να φροντίζουμε τα του οίκου μας πρώτα,συμφωνώ, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αισθανόμαστε μέρος του πλανητικού χωριού και παρακάτω ,άνθρωποι ζούν και αναπνέουν, άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν ,ίδιοι ακριβώς όπως εμείς.
    Όσο για την αυτάρκεια συμφωνώ, αρκεί να την επιδιώκουμε, γιατί η πρακτική μας αποδεικνύει τα ακριβώς αντίθετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Λυγκέα:

    η ένδαξη Αρχαιότητα βρίσκεται ΠΑΡΟΥΣΑ στη ΓΛΩΣΣΑ μας μέσο της οποιας έχουμε ΤΩΡΑ ο καθε ένας που ενδιαφέρετε ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στην Ελληνική Σκέψι και πρόσληψη αυτής. Η οποία μόνο αυτη είναι ο τελειότερος 'αποκωδικοποιητ΄ς' της προπαγάνδας των Κοσμοεξουσιαστών! Να σας δώσω ενα απλό παράδειγμα; ΜΟΝΟ στην Ελληνική γλώσσα συνδέεται άμεσα η έννοια 'τόπος' κι η έννοια 'τρόπος'. Μόνο η Γλώσσα μας επιτρέπει στη Σκέψι μας να συλλάβει τη μυστική τους σύνδεση και να σκέφτεται: 'τ(ρ)όπος'. Δηλαδή ότι ο τρόπος του ανθρώπου, η πνευματικότητά του, ΣΥΝΔΕΕΕΤΑΙ ΜΥΣΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ με το τόπο του!!! Που θα πει ότι μόνο στη γλώσσα μας πιάνουμε εύκολα ότι η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ του τρόπου από τον τόπο, που σήμερα προπαγανδίζουν σαν δήθεν 'ανθρωπισμός' και 'παγκόσμιο χωριό', είναι σχέδιο των Κοσμοεξουσιαστών και δηλαδή ΑΠανθρωπισμός!!! Σου λένε: 'δεν έχεις τόπο (=πατρίδα), ζεις στο παγκόσμιο χωιρό, όλοι είμαστε ένα ίδιο'. Κι εσύ το πιστεύσεις και σε λίγο δε χάνεις μόνο το τόπο σου, χάνεις τον ΤΡΟΠΟ σου, δηλαδή τη πνευματικότητα σου και γίνεσαι μαριονέτα τους. Εμείς χάρη στην Ελληνική Γλώσσα+Σκέψι αυτό το ξερουμε, το πιάνουμε. Καταλάβατε γιατι είπα 'υπερόπλο'; Κάτι ακόμα να κλείσω. Καμια αντίρρηση να είμαστε ανοιχτοί στους άλλους πολιτισμο΄θς και φυλές. Βρίσκεται όμως 'νορμάλ΄' να πιάνουν τα παιδιά μας και να τα μαθαίνουν ότι έχουνε λέει προόγονους τον Αβραάμ και τον Ισσαάκ;;; Αυτό δεν είναι ψέμα=δηλητήριο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Λιθοξόος: Τα έχετε κάπως μπερδεμένα τα πράγματα. Κανένας δεν μαθαίνει τα παιδιά μας ότι "έχουν προγόνους" (!!!) τον Αβραάμ και τον Ισαάκ. Πού το είδατε αυτό; Σχολείο δεν πήγατε; Αυτό που διδάσκεται σχετικά, είναι ότι ο Χριστός (που φυσικά σε καμιά στιγμή δεν αναφέρεται ως Έλληνας) καταγόταν από τον Αβραάμ και τον Ισαάκ, και ότι οι δικές τους πνευματικές αναζητήσεις προηγήθηκαν και κατά κάποιον τρόπο "προφήτεψαν" τη γέννησή του. Καμιά σχέση λοιπόν με αυτό που ισχυρίζεστε. Για να καταλάβετε πόσο έξω πέφτετε, αυτό που λέτε είναι σαν να έλεγε κανείς στα εγγλεζόπουλα, που διδάσκονται Φιλοσοφία και που στα βασικά μαθήματά τους μαθαίνουν για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (τους πενυματικούς πατέρες της δυτικής Φιλοσοφίας), σαν να τους έλεγε λοιπόν κανείς ότι τα διδάσκουν πως "κατάγονται από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη"! Ανόητο, σωστά; Λυπάμαι, αλλά ο έκδηλος φανατισμός σας σε αυτό το σημείο (παρά το ευγενικό και ήπιο ύφος σας αλλού), σας οδηγεί να υποστηρίζετε μια τέτοια ανοησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Αναπάντεχο μέσα στη Ζωή.

  Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, σε μια αδιατάρακτη τάξη ...υπολογισμένα ...όπως τα είχε ρυθμίσει ή έτσι όπως νόμιζε ότι τα είχε ρυθμίσει … ξαφνικ...