Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Δύο αντίθετοι κόσμοι.

Η προπαγάνδα είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Όποιος την χρησιμοποιεί, το γνωρίζει. Επίσης γνωρίζει, ότι δεν επενδύει αποκλειστικά στο παρόν, αλλά σε ένα βάθος χρόνου. Γιατί αντιλαμβάνεται, ότι οι αντιλήψεις, είναι συμπαγείς μορφές σκέψης, που για να αλλοιωθούν και εν τέλει να μεταστραφούν στο αντίθετο τους , απαιτείται επίπονη εργασία. Το κρυφό χαρτί της προπαγάνδας είναι η συνεχής και αδιάκοπη επανάληψη, ενός αντίθετου μοτίβου από αυτό που υπήρχε μέχρι εκείνη την στιγμή. Καλλιεργούν σταδιακά μια νέα σκέψη,που διαρκώς θα έχει σαν μέλημα της να υποσκάπτει την προηγούμενη. Αυτή την σκέψη που η προπαγάνδα δεν θέλει πια να υπάρχει. Αυτή η διαδικασία γίνεται σε πολλά επίπεδα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άλλοτε, η σκέψη που είναι εχθρική στη προπαγάνδα βάλλεται φανερά, αναδεικνύοντας τα τρωτά της, άλλοτε στα κρυφά αποδομούνται παράπλευρες σκέψεις που την στηρίζουν, με σκοπό να χάσει τους συμμάχους της.

Οι προπαγανδιστές πληρώνονται ακριβά για την εργασία τους, γιατί οι εργοδότες τους αντιλαμβάνονται την δυσκολία αλλά και την αξία του έργου τους. Είναι οι στρατηγοί σε ένα κρυφό αλλά και ανελέητο πόλεμο σκέψης. Σε αυτόν το κρυφό πόλεμο, συμμετέχουν πάρα πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, ακούσια ή εκούσια, μιας και η μήτρα της προπαγάνδας είναι πάντοτε καλά κρυμμένη. Όπως και οι σκοποί της.

Η προπαγάνδα χρειάζεται το κοινό της. Εκείνο που είναι έτοιμο να δεχτεί την καινούργια σκέψη, αλλά και εκείνο που μπορεί να είναι σε ακραία αντίθεση με αυτήν. Το πιο ενδιαφέρον κοινό για την προπαγάνδα δεν είναι τελικά το πρώτο, αλλά το δεύτερο. Το δύσκολο. Όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να μεταστρέψει τους αντίθετους, τόσο καλύτερη είναι η δουλειά της.
Την προπαγάνδα δεν την ενδιαφέρει η αλήθεια, αντιθέτως είναι βασικός της εχθρός. Αυτή έχει ανάγκη να διαστρεβλώσει, άρα θα κάνει φίλο της το ψέμα. Όχι όμως το χονδροειδές ψέμα ,το ψέμα που είναι απροκάλυπτο. Θα χρησιμοποιήσει το ψέμα που είναι κοντά στη αλήθεια, εκείνο που θα ρίχνει μελάνι για να την μαυρίσει , να την αλλοιώσει, Έτσι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί σύγχυση. Αμφιβολία. Αν η προπαγάνδα “πιάσει”, βρει κατάλληλο κοινό, αρχίζει μια ατέρμονη συζήτηση, όπου η σκέψη ή το βίωμα που η προπαγάνδα θέλει να κτυπήσει , καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτόν του. Αυτή είναι μια πρώτη νίκη για την προπαγάνδα, μικρή αλλά νίκη. Έχει φέρει τον αντίπαλο της στο πεδίο που αυτή έχει ανάγκη. Να τον καταστήσει υπόλογο.

Δεν είναι η πρόθεση μας να κάνουμε ανάπτυξη , όλων των επιπέδων της προπαγάνδας, όλων των μηχανισμών της. Μας αρκεί να πούμε, ότι την θεωρούμε από τις πλέον ευτελείς πρακτικές που έχει αναπτύξει η ανθρώπινη δραστηριότητα, υπαίτια για την σύγχυση και την κατάντια του κοινωνικού ιστού !!!

Στη σημερινή εποχή η προπαγάνδα διάγει μια τεράστια περίοδο ευημερίας. Το ίδιο και οι προπαγανδιστές. Σε αυτό έχουν συμβάλλει πολύ η τεχνολογία και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο της κοινωνίας. Δεν υποτιμούμε την συμβολή του ατομισμού, αλλά και το ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει απομακρυνθεί από τη συνείδηση του βιώματος του και το παρακολουθεί να περιφέρεται κυρίως στις οθόνες των τηλεοράσεων. Ένας παράγοντας επίσης βασικός, είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος είναι καθολικά ανιστόρητος στη πλειονότητα του. Έτσι μπορούμε πια, να ακούμε την φωνή της προπαγάνδας, από τα στόματα ακόμα και απλών ανθρώπων, με την ίδια συχνότητα που μέχρι χτες την ακούγαμε από το ράδιο ή την τηλεόραση. Η διαστρέβλωση της αλήθειας γίνεται πιο εύκολα πιστευτή στο σύγχρονο άνθρωπο. Τον σύγχρονο άνθρωπο, που υποτίθεται ότι έχοντας πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, θα μπορούσε να διακρίνει καλύτερα. Αυτό δεν συμβαίνει.

Φαίνεται, σαν ο σύγχρονος κόσμος, να έχει αποκτήσει μια αλλεργία με τον κόσμο της αλήθειας. Μια απόσταση στη καλύτερη των περιπτώσεων. Έτσι ο βάλτος, μπορεί να φαίνεται σαν κήπος με λουλούδια, οι δολοφονίες να βαφτίζονται θάνατοι, οι αδικημένοι να είναι υπαίτιοι για την αδικία που υπόκεινται και οι αδικούντες να είναι οι υπερασπιστές της αλήθειας.. Λαλίστατοι οι ασεβείς και σιωπηλοί όσοι υπέφεραν. Μαγεία !!!!

Βέβαια θα πρέπει να ομολογήσουμε,ειλικρινά, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ίσως η έκταση του φαινομένου λίγο να διαφοροποιείται, όμως η ουσία πάντοτε ήταν ίδια. Και προσωπικά, εκείνο που μας ήταν εχθρικό τότε, μας είναι εχθρικό και τώρα.

Γιατί λοιπόν χαλάμε την διάθεση μας αναφέροντας πράγματα γνωστά; Κάποιος φίλος έλεγε κάποτε,αρκετά παλιά, ότι κάθε φορά που βλέπεις την χυδαιότητα, σε σοκάρει, σαν να την βλέπεις για πρώτη φορά. Είναι μια σωστή παρατήρηση, λίγο ρομαντική, αλλά στο βάθος κάπως έτσι συμβαίνει. Ο άνθρωπος, φαίνεται σαν μην μπορεί να “χωνέψει” αυτό που είναι το πιο προφανές. Έτσι, μυστηριωδώς, δεν μπορεί και να αντιδράσει κατάλληλα. Αντίθετα, γίνεται όλο και πιο πολύ ευάλωτος στη εισβολή του αρνητικού μέσα του. Η “ιδεαλιστική” ιδιότητα αυτή του ανθρώπου, επιτρέπει στη προπαγάνδα να δρα, τις περισσότερες φορές ανενόχλητη, συσκοτίζοντας με μεγαλύτερη ευκολία αυτό που είναι αληθινό και πραγματικό.

Ο κόσμος μας δεν είναι πλασμένος “αγγελικά”. Ακόμα και αν ήταν στη αρχή του, πλέον έχει οριστικά εκτραπεί σε κάτι όλως διαφορετικό. Η αλήθεια και η προπαγάνδα, είναι ριζικά αντίθετοι κόσμοι, δημιουργώντας τους δικούς τους κόσμους, μέσα στο υπάρχοντα κόσμο. Είναι άλλο πράγμα να φέρνεις τα συμβάντα μέσα στο φως της αλήθειας και άλλο να τα οδηγείς μέσα στο σκοτάδι της σύγχυσης. Δημιουργούνται άλλοι άνθρωποι με εντελώς αντίθετες επιδιώξεις και αντίληψη του εαυτού του , αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Στη περιβόητη “νύκτα του θεάματος” ,η προπαγάνδα έχει περίοπτη θέση, μια θέση αναγκαία για να διατηρείται η νύκτα και να μην ξημερώνει ποτέ ο άλλος κόσμος!!!!!Μικρή εξομολόγηση.

Είναι πρωί και ο ήλιος λάμπει. Ένα ελαφρό αεράκι, αρκετά παράξενο για την εποχή, είμαστε καταμεσής του καλοκαιριού, κάνει την ζέστη υπο...