Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Το Έργο σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία
Η κοινωνία των διαχωρισμών έχει  δώσει πρωτεύουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων στη μισθωτή εργασία.

 Τα άτομα, εξαναγκάζονται  να παραχωρήσουν τις ικανότητες τους, τα όνειρα τους, την συνολική τους προοπτική, τον χρόνο τους, εκμισθώνοντας τα, σε εργασίες, που τους εξασφαλίζουν την διαβίωση τους . Τα αντίτιμο σε χρήματα πού λαμβάνουν, τους εξασφαλίζει να διαβιούν ,να κατέχουν μια θέση μέσα στη κοινωνική  ιεραρχία, να έχουν ή να μην έχουν  κοινωνική αναγνώριση . Τους βοηθά όμως να επιβιώνουν εν τέλει, να συντηρούν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους ,να αποκτούν μια υπόσταση ,μέσα στα πλαίσια μιας ζωής πού έχει σαν κύριο μέλημα την επιβίωση .

Η  ίδια η Ζωή, το βαθύτερο νόημα της, οι τρόποι που πρέπει να την αξιοποιείς, παραμερίζονται, δίνοντας  καθοριστικό προβάδισμα, σε μια μηχανιστική και πεζή αντίληψη για τον κόσμο, που περιορίζεται  σε μια εσφαλμένη νοοτροπία για το κέρδος και μέσω αυτού για την απόκτηση δύναμης .

 Ο άνθρωπος –εργάτης δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολλά πράγματα. Αρχικά, το πρωτεύον είναι να βρει κάποια δουλειά. Αυτή η δουλειά πρέπει να του εξασφαλίζει σταθερότητα και καλό μισθό. Η σταθερότητα, του εξασφαλίζει ότι δεν θα ψάχνει συνεχώς για εργασία και ό καλός μισθός  του εξασφαλίζει ότι θα μπορεί να καταναλώνει οτιδήποτε του προσφέρεται. Αν μπορεί  συνεχώς να διασφαλίζει όλο και ευρύτερη σταθερότητα  και ολοένα και μεγαλύτερο μισθό, αισθάνεται  πετυχημένος, καταξιωμένος . Οι γύρω του,  συνήθως, θα τον κοιτάνε με θαυμασμό ανάμεικτο με ζήλια . Αν πάλι δεν μπορεί να εξασφαλίσει καμιά από αυτές τις δύο προϋποθέσεις, θεωρείται άχρηστος ,ανίκανος  και θα παραδοθεί σε μια βουβή χλεύη.

Παρ’ όλο που ο άνθρωπος –εργάτης  έχει να σκεφτεί λίγα, του είναι αρκετά για να  απασχολείται μια ολόκληρη ζωή με αυτά . Κυρίως ,όταν αδυνατεί να τα αποκτήσει, ή εξαιτίας του αγώνα πού κάνει για να τα διατηρήσει.

Το Έργο ,τώρα ,αποτελεί  μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση  στη ίδια την αντίληψη για την Ζωή.

Το Έργο είναι η περιοχή της δραστηριότητας  που θα βάλεις την καρδιά σου, τα ταλέντα σου ,την θέληση σου. Εν τέλει, τον ίδιο σου τον εαυτό συνολικά . Δεν θα βάλεις απλά την ανάγκη σου για να επιβιώσεις, υπηρετώντας  ποταπές φιλοδοξίες ανθρώπων πού έχουν χάσει το νήμα της ψυχής τους.

Το Έργο είναι η περιοχή πού ο καθένας επιλέγει αυτοβούλως και με συνείδηση ,για να πραγματώσει τον εαυτόν του και όχι απλά την τσέπη του. Είναι η περιοχή πού δραστηριότητα αποκτά νόημα και το υποκείμενο αγόγγυστα προσφέρει τον εαυτόν για να τον αξιοποιήσει πραγματικά . Είναι η περιοχή πού η απόλαυση αυτού με το οποίο ασχολείσαι, σε κάνει να εκτιμάς το ποιός είσαι ,σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος, σε ικανοποιεί σε βαθμό πού αυτή σου την ικανοποίηση  θέλεις να την μοιραστείς με τους άλλους ανθρώπους και όχι να την τοκίσεις ασκώντας εξουσία σε άλλους.

Είναι η περιοχή της γνώσης  και του πειραματισμού, του παιχνιδιού και της εφευρετικότητας ,η περιοχή που νιώθεις τον εαυτό σου να είναι και όχι να πρέπει !!!

Το Έργο είναι η δραστηριότητα, πού μέσα της θα αναγνωρίσεις  κομμάτια του εαυτού και  αυτού πού πραγματικά σε αφορά. Αυτού πού θα αγαπήσεις  και θα προσπαθήσεις να το πλησιάσεις με την λεπτότητα πού προσεγγίζεις αγαπημένα σου πρόσωπα .Είναι η δραστηριότητα πού σε συνδέει με την ζωή.

Ο άνθρωπος πού ασχολείται με αυτό, καλείται να γνωρίζει το ποιος είναι, να αναγνωρίζει  τα ταλέντα του αλλά και τους περιορισμούς τους, να προσδιορίζει το νόημα της ίδιας του της ζωής, το τι αυτή η ζωή τον ωθεί να κάνει ,αλλά και το πώς όλη αυτή την διαδικασία  θα την εναρμονίσει με την ίδια την Ζωή ,καθιστώντας την δράση και το έργο του πραγματικά ωφέλιμο για τον ίδιο και τους άλλους ανθρώπους .

Ο άνθρωπος του Έργου, δεν μπορεί να πατά σε σταθερότητες και ασφάλειες ,καλείται να συνθέτει  και να εξερευνά . Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξαντλεί το δυναμικό μιας ζωής ,της ζωής του ,μέσα στη ευτέλεια στόχων και δράσεων ,πού δεν αναπτύσσουν, αλλά υποβιβάζουν τον ίδιο και τους άλλους . Η ίδια η ζωή ενός τέτοιου ανθρώπου αντιμετωπίζεται σαν δώρο αλλά και σαν θαύμα, γιατί καλείται να γνωρίζει ,ότι το  να συμμετέχει στο πραγματικό νόημα της Ζωής, τον αναβιβάζει σε καλύτερο άνθρωπο τον ίδιο ,αλλά και πολύτιμο βοηθό στη εξέλιξη των υπολοίπων.

Οι μισθωτές εργασίες των ανθρώπων συνθέτουν την λίστα Forbes, τον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Εκείνων δηλαδή,  πού συνειδητά επιλέγουν καθημερινά να υποβιβάζουν την ζωή μας σε επιβίωση. Αυτών πού ένας ολόκληρος πλανήτης τιμά και εκτιμά  γιατί απλά  με την δράση του μας οδηγούν να αντιλαμβανόμεθα την ζωή  σαν μια μετρήσιμη αξία στα χρηματιστήρια τους .

Τα μικρά Έργα των ανθρώπων συνθέτουν το μεγάλο Έργο της κοινωνίας του πλανήτη. Ένα Έργο πού παρόλο  ότι βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής  εξακολουθεί να αποτελεί  τον κρίκο πού μας συνδέει μαζί της,  την κρυφή μας επιθυμία και την έμπνευση μας .


Σημείωση: Η ανάρτηση «Το Έργο σε αντίθεση με την μισθωτή εργασία» ,αποτελεί συνέχεια της ανάρτησης «Μισθωτή εργασία και Έργο».