Σελίδες

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Χρόνος.






Σε λίγες ώρες, μια ακόμα χρονιά, θα γίνει παρελθόν. Μια καινούργια θα ξεπροβάλλει,φρέσκια και ωραία, ανανεώνοντας ελπίδες και ψευδαισθήσεις, προσδοκίες και ψέμματα. Στην ουσία, ο χρόνος κυλά απρόσκοπτος και εμείς του βάζουμε σημαδάκια, για να τον ορίσουμε, να τον πλαισιώσουμε, να θέσουμε στόχους, να μετρήσουμε την διαδρομή μας μέσα σε αυτόν το κόσμο. Ορίζουμε έτσι τον εαυτόν μας σε σχέση με μια χρονική στιγμή, που αν την βάλουμε σε μέτρηση, νομίζουμε ότι την ελέγχουμε.

Έχουμε μανία, ως άνθρωποι, με τις μετρήσεις. Μας αρέσει να μετράμε τα πάντα. Νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, ορίζουμε το χάος. Δεν γίνεται τίποτα τέτοιο. Απλώς, κάνουμε όλα τα πράγματα και τους εαυτούς μας κομματάκια, κατακερματίζουμε την συνέχεια, του εαυτού μας και των πραγμάτων γύρω μας, φτιάχνοντας κουτάκια και χάνουμε την ουσία, την ροή του κόσμου.

Έχουμε εκπαιδευτεί για αυτήν την διαδικασία από την στιγμή που γεννηθήκαμε και οτιδήποτε άλλο μας φαίνεται ξένο και ανάρμοστο. Έτσι τώρα περιμένουμε το 2017.

Τι είναι το 2017 ; Τι σημαίνει το 2017, εκτός από αριθμούς που προσδιορίζουν κύκλους ζωής, με βάση κάποιο ορόσημο; Ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα, όπως τίποτα δεν σήμαινε και 2016 ή τίποτα δεν θα σημαίνει το 2018.

Τα κύματα της ζωής που κυλάνε αδιάκοπα πάνω σε αυτόν τον χώρο, οι άνθρωποι που τα ζωοποιούν, αυτά και μόνον αυτά σημαίνουν κάτι. Χωρίς αυτά ο κόσμος είναι ανύπαρκτος και άχρονος. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται καν. Η μέτρηση του χρόνου αποτελεί μια κακόγουστη κατασκευή , που ευνοεί όσους θέλουν να ελέγχουν την ζωή και τους ανθρώπους . Μάταια !!!!

Τα ρολόγια είναι το σήμα κατατεθέν της εποχής της εξουσίας . Όποιος ελέγχει τον χρόνο, όποιος ορίζει τον χρόνο, ορίζει και τους ανθρώπους. Βέβαια, έτσι ορίζεται και ο ίδιος.

Για να ξεφύγουμε από την δαγκάνα του χρόνου και των χρονομετρητών του, οφείλουμε να βιώσουμε την κάθε στιγμούλα μας, με όλη την την δύναμη της ζωής που διαθέτουμε. Τότε ο χρόνος αναιρείται. Παύει να μας ορίζει. Μέσα στη μαγεία αυτού του ατελείωτου παρόντος, κρύβεται το μυστικό της ίδιας της ζωής, που περιμένει υπομονετικά να μας αποκαλύψει τα θαύματα της.


Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να ευχηθώ, ένα ολοκληρωμένο και συνειδητό Παρόν για όλους μας !!!!

7 σχόλια:

  1. Ίσως όμως να χρειάζεται πού και πού να σταματάμε για να ξαποστάσουμε, να ξαναφέρνουμε στο νου μας το δρόμο που κάναμε, να οραματιστούμε το παραπέρα ... και μ' αυτή την έννοια, οι γιορτινές στιγμές σαν "διακοπές" συμβολικά και πραγματικά είναι, νομίζω, απαραίτητες ... άλλο αν έχουν καταντήσει σήμερα εμπορικά πανηγυράκια κι απογυμνωθεί από κάθε νόημα.

    Εύχομαι λοιπόν καλή πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταυρόγκιν: Στην Αποκάλυψη ο άγγελος ορκίζεται ότι δεν θα υπάρχει πλέον χρόνος.
    Κυρίλοφ: Το ξέρω! Πολύ σωστά λέγεται εκεί με σαφήνεια και ακρίβεια! Όταν φτάσει ολόκληρος ο άνθρωπος στην ευτυχία, τότε δεν θα υπάρχει πια χρόνος, γιατί δεν θα χρειάζεται κανείς τίποτα. Πολύ σωστή σκέψη.
    Σταυρόγκιν: Πού θα τον κρύψουνε λοιπόν;
    Κυρίλοφ: Πουθενά! Ο χρόνος δεν είναι αντικείμενο, μα ιδέα! Θα σβήσει στο μυαλό...

    Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Οι Δαιμονισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Федор:

    Πολύ καλό!!! Όπως καταλαβαίνεις συμφωνώ απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο και επίκαιρο χρονικά σχόλιο περί χρόνου. Χρόνια Καλά λοιπόν... είτε από αυτά τα μεγάλα απεριόριστου χρόνου είτε από από τα άλλα τα μικρά και ασήμαντα εμπρός στην α περατότητα ...:-) ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΧΡΌΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ Ν' ΑΓΑΠΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέρμα ο χρόνος
    στο σώμα της ψυχής.

    Κύριε, ελέησε τους λεπρούς
    αυτών τουλάχιστον η ψυχή ίσως λεπρή δεν είναι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Αναπάντεχο μέσα στη Ζωή.

  Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, σε μια αδιατάρακτη τάξη ...υπολογισμένα ...όπως τα είχε ρυθμίσει ή έτσι όπως νόμιζε ότι τα είχε ρυθμίσει … ξαφνικ...