Σελίδες

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Τι είναι η Ευτυχία ;



Ευτυχία= ευ+τεύχω=φτιάχνω
1.κατάσταση ευφορίας και ψυχοσωματικής ικανοποίησης που πηγάζει από την επίτευξη κάποιων στόχων.
2.καλή τύχη, καλοτυχία.

Όπως μας τα λέει το “καλό” ετυμολογικό λεξικό, όταν φτιάχνουμε τα πράγματα καλά, με τον πρέποντα τρόπο, νοιώθουμε μια ψυχο-σωματική κατάσταση ευφορίας, που προέρχεται από την επίτευξη των στόχων μας . Αυτό το “καλή τύχη” λίγο με παραξενεύει. Πρέπει να είμαστε και τυχεροί για να αισθανθούμε ευτυχισμένοι ; Ή η ευτυχία είναι τύχη ; Το σίγουρο είναι, ότι αν αισθανθούμε ευτυχισμένοι, είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί η ευτυχία δεν είναι κάτι το δεδομένο στον άνθρωπο. Το νοιώθει, μάλλον, δύσκολα στη ζωή του.

Μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, υπάρχουν φορές που την νοιώθει, δίχως να υπάρχουν καν στόχοι που ευόδωσαν. Είναι πιθανόν να συμβαίνει το ίδιο και στους άλλους ανθρώπους.

Η ευτυχία, κυρίως, είναι ένα αίσθημα πληρότητας. Ένα αίσθημα που έχει φανερές και άγνωστες όψεις. Δεν μπορείς να το έχεις όποτε το θέλεις και κάποιες φορές σου εμφανίζεται δίχως να το περιμένεις. Παρ΄όλο που όλοι οι άνθρωποι την επιδιώκουν, η ευτυχία, εμφανίζεται, όποτε της κάνει κέφι. Σίγουρα , όταν κάνει την εμφάνιση της ,δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις. Σε κυριεύει και επειδή σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ καλά, χαμογελάς. Επίσης, την εκπέμπεις και γύρω σου. Καταλαβαίνουν όλοι ότι την αισθάνεσαι. Μάλιστα κάποιες φορές είναι τόσο ισχυρή, που το περιβάλλον σου, παίρνει λίγο ή πολύ από την ενέργεια που εκπέμπει. Τότε και αυτοί μπορούν να χαμογελάσουν ευτυχισμένοι. Χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν διαρκεί πολύ. Την χάνεις εύκολα και καταβάλλοντας προσπάθεια για να την κρατήσεις, την χάνεις ακόμα περισσότερο. Είναι δηλαδή με κάποιον τρόπο ανεξάρτητη και ελεύθερη. Όπως αρμόζει στο όνομα της . Δεν αγοράζεται, δεν μπορεί να πουληθεί. Ανήκει σε αυτόν τον κόσμο, αλλά και πάλι δεν είναι αυτού του κόσμου. Όπως και να το κάνουμε , είναι μια περίεργη υπόθεση,που όλοι κάνουμε ότι την ξέρουμε , αλλά στη ουσία της είναι άπιαστη. Όπως όλα τα ωραία πράγματα μέσα στη ζωή μας.

Πολλοί άνθρωποι, ατυχώς, σκέφτονται, ότι η ευτυχία επιτυγχάνεται με την απόκτηση παντός είδους εμπορευμάτων. Έχουν την πεποίθηση, ότι αν αποκτήσουν εμπορεύματα, αυτό θα τους καταστήσει ευτυχισμένους. Συμβαίνει όμως το “περίεργο”, όσα εμπορεύματα και να αποκτούν, να παραμένουν στερημένοι από την ευτυχία. Αυτό δεν τους αποθαρρύνει, γιατί σκέφτονται, ότι δεν είναι αρκετά όσα απόκτησαν και θέλουν ακόμα περισσότερα. Άλλοι ,πάλι, αναζητούν την ευτυχία στη σκάλα της ιεραρχίας, αυτοί δεν φτάνει που δεν βρίσκουν την ευτυχία στη επιδίωξη τους ,αλλά σταδιακά χάνουν και όση ψυχή τους έχει απομείνει. Για κάποιους άλλους η ευτυχία βρίσκεται στο έρωτα. Αυτοί οι τελευταίοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να την συναντήσουν, αλλά θα την πληρώσουν ακριβά ,όταν αυτή θα μετακομίσει.

Με κάποιον τρόπο, όλοι μας την ψάχνουμε σε κάτι, γιατί μας είναι απολύτως αναγκαία, για να δροσίσει τις ζωές μας. Είναι πιθανόν, όμως, να την ψάχνουμε σε λάθος μέρη ,ή με λάθος τρόπους. Δεν έχουμε μάθει να είμαστε ευτυχισμένοι, δεν το ξέρουμε αυτό το παιχνίδι. Κυρίως, γιατί νομίζουμε ότι μπορούμε να το παίξουμε με τους δικούς μας κανόνες. Επειδή πιστεύουμε, ατυχώς, ότι ελέγχουμε τα πάντα και τα πάντα περνάνε από το χέρι μας, πάντα με τους όρους μας και τις ψευδαισθήσεις που συνοδεύουν αυτούς τους όρους. Φαίνεται όμως, ότι δεν λειτουργούν έτσι κάποια πράγματα και η ευτυχία σίγουρα είναι ένα από αυτά.. Έτσι καταλήγουμε δυστυχισμένοι τις περισσότερες φορές, βρίζοντας την κακή μας μοίρα.

Ίσως, αν αφήναμε την ευτυχία να μας πλησιάσει, απλά, χωρίς να την επιδιώκουμε “μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες”, τότε ίσως, να μας έκανε την τιμή να μας επισκεπτόταν πιο συχνά και σιγά-σιγά να μας μάθαινε τους τρόπους για να την βιώνουμε. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολή διαδικασία για τους ανθρώπους του σύγχρονου κόσμου. Οι μοντέρνοι άνθρωποι συνεχώς αναζητούν κάτι ,που να βρίσκεται έξω από αυτούς και να χρειάζεται να το αποκτήσουν, συνήθως, με χρήματα. Η ευτυχία όμως ,όπως είπαμε, δεν αγοράζεται, την βιώνεις , όταν τα κομμάτια του παζλ της ζωής ,παίρνουν την πρέπουσα θέση τους και εμείς είμαστε παρόντες. Πράγμα που σπανίως συμβαίνει. Έτσι, καταλήγουμε τις περισσότερες φορές να οδηγούμαστε στη δυστυχία, γιατί ζούμε την ζωή μας διαχωρισμένα και ανερμάτιστα .

Η ευτυχία είναι ένα δώρο των θεών στους ανθρώπους. Η επιδίωξη της μπορεί να γίνει κατάρα, η αποδοχή της, είναι απεριόριστη ευτυχία !!!





Το Αναπάντεχο μέσα στη Ζωή.

  Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, σε μια αδιατάρακτη τάξη ...υπολογισμένα ...όπως τα είχε ρυθμίσει ή έτσι όπως νόμιζε ότι τα είχε ρυθμίσει … ξαφνικ...