Σελίδες

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Η απροκάλυπτη γοητεία του χρήματος.





Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το χρήμα . Από μικρά παιδιά καταλαβαίνουμε ότι τις καραμέλες μας πρέπει να τις πληρώσουμε με αυτά τα περίεργα χαρτάκια που είναι γεμάτα με σχέδια περίεργα, που πολλοί, παρεμπιπτόντως, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν μπει τυχαία και αθώα σε αυτά τα χαρτάκια. Εμείς όμως επειδή είμαστε μικροί και απονήρευτοι και θέλουμε τις καραμέλες μας, αυτά δεν μας αφορούν.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το χρήμα . Ανταλλαγή και δυνατότητα πραγμάτωσης της επιθυμίας μας. Γιατί οι επιθυμίες έχουν αντίτιμο και συνήθως οι περισσότερες αν όχι όλες πραγματώνονται με το χρήμα.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το χρήμα. Είναι το μέσον που κάνει τον κόσμο να γυρίζει και εμάς να γυρίζουμε μέσα σε αυτόν. Γιατί χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο. Χωρίς το χρήμα τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, απομακρύνονται, χαριτωμένα, από την δυνατότητα μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε αποκλεισμένοι, φτωχοί. Μας δημιουργείται μια απροσδιόριστη μιζέρια και έτσι και οι άλλοι μας θεωρούν αποτυχημένους, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί τους, γιατί δεν έχουμε χρήματα.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το χρήμα . (Θα σας πρήξω με αυτή την φράση κλισέ, αλλά πρέπει να με ανεχτείτε, όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, γιατί έχω τον σκοπό μου). “Με τον παρά μου γαμώ και την κυρά μου”. Μέσα σε αυτήν την “καθωσπρέπει” φράση κρύβεται μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Μπορούμε να την πούμε και στις ξένες γλώσσες “no money,no honey” . Δίχως χρήματα δεν έχει μέλι. Σοφία που εμπεριέχεται σε μια μικρή φράση. Γιατί τώρα πια και ο έρωτας, όχι ο αγοραίος, ο κανονικός απαιτεί την άνεση του και αυτή η άνεση με χρήμα εξασφαλίζεται.

Όλοι ξέρουμε τι είναι το χρήμα. Ακόμα και αυτοί που δεν το γνωρίζουν, επειδή πρέπει να το μάθουν, το ακούν κάθε λεπτό στις τηλεοράσεις τους . Γιατί πρέπει να κατανοήσουν με τον πιο άμεσο ή έμμεσο τρόπο, που θα πρέπει να κοιτάνε . Που θα πρέπει να στρέφεται η οποιαδήποτε φιλοδοξία τους . Γιατί, όμορφα μου παιδιά, που πάτε δίχως χρήματα ; Είναι σκοτάδι εκεί έξω δίχως τα μαγικά χαρτάκια .

Όλοι ξέρουμε τι είναι το χρήμα. (Επιμένω, αρχίζω και εκνευρίζομαι και εγώ ο ίδιος!!!). Είναι ο συμπυκνωμένος κόπος, ο μόχθος μιας κερδισμένης ζωής μέσα από την μισθωτή εργασία ή από τις επιχειρήσεις μας. Είναι η ικανοποίηση που αισθανόμαστε, όταν στο τέλος του μήνα μας δίνουν τα πολύτιμα φράγκα και αισθανόμαστε ότι ναι, κάναμε κάτι και για αυτό μας αντάμειψαν, δίνοντας μας χρήματα .

Τι πραγματικά ξέρουμε για το χρήμα ; (Το αλλάζω σιγά-σιγά) . Πολύ λίγα πράγματα .Δεν ξέρουμε την ιστορία του. Δεν ξέρουμε πως μας έγινε τόσο πολύ απαραίτητο. Δεν ξέρουμε πόσο, στην ουσία, εξαρτιόμαστε από αυτό. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει ζωή χωρίς χρήμα . Δεν ξέρουμε αν υπάρχει δραστηριότητα χωρίς χρήμα. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό, αν δε κολλήσουμε την λέξη χρήμα δίπλα του. Τελικά, δεν ξέρουμε αν το αγαπάμε ή το μισούμε. Αν και το το χρήμα, μάλλον, δεν υπόκειται σε τέτοιες εκλεπτύνσεις και εν τέλει, δεν μας ενδιαφέρει και να μάθουμε. Θέλουμε απλά να υπάρχει μέσα στις φαρδιές μας τσέπες. Μας δίνει ζεστασιά και ασφάλεια. Μας κάνει να αισθανόμαστε ανώτεροι, ακόμα και αν δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά χρήμα. Μας αρκεί να το έχουμε και να κοιτάμε με συμπόνοια ή αηδία όσους δεν το έχουν.

Γιατί, εν τέλει, τι είναι αυτό που κάνει το χρήμα τόσο απροκάλυπτα και ανενδοίαστα γοητευτικό ; Είναι η δυνατότητα της κατοχής, (όχι της γερμανικής κατοχής), από άτομα, ενός μεγάλου μέρους του κοινωνικού πλούτου και η καταξίωση που προκύπτει μέσα από αυτή την κατοχή. Το χρήμα είναι δύναμη και η δύναμη είναι ευρέως αρεστή. Η γοητεία που ασκεί το χρήμα στις ζωές μας εξαρτάται από τις δύο αυτές λεξούλες : την κατοχή και την δύναμη. Χωρίς αυτές χάνει την γοητευτική του υπόσταση, υποβαθμίζοντας τον εαυτόν του σε μια διαδικασία ανταλλαγής.

Το χρήμα είναι μια ιδέα μικρής σημασίας, που μπόρεσε να κρύψει μέσα στους κόλπους της, ιδέες μεγαλύτερης σημασίας, όπως η κατοχή και η δύναμη, αποκτώντας κατ αυτόν τον τρόπο, τεράστια αίγλη και γοητεία.

Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν ο ίδιος ο άνθρωπος, δεν είχε και εξακολουθεί να έχει, υποπέσει στο σφάλμα, να λατρέψει τα “είδωλα” του περισσότερο από την ίδια του την ύπαρξη.


Ο κόσμος που γνωρίζουμε είναι ο κόσμος, που το χρήμα τον έχει κάνει δικό του. Ας ελπίσουμε, ότι αυτό δεν θα παραμείνει για πάντα έτσι.!!!!!

Το Αναπάντεχο μέσα στη Ζωή.

  Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, σε μια αδιατάρακτη τάξη ...υπολογισμένα ...όπως τα είχε ρυθμίσει ή έτσι όπως νόμιζε ότι τα είχε ρυθμίσει … ξαφνικ...