Σελίδες

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο Έρωτας και η Αγάπη.



Αναμφισβήτητα ο έρωτας είναι μια περιοχή του Είναι, που απασχολεί περίπου το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, με ποικίλους και πολυμορφικούς τρόπους. Εξαιτίας αυτού, θα ήταν σωστό να μπορούσε συμπεράνει κάποιος, ότι είναι μια περιοχή που είναι φανερή, διαυγής και εύκολα κοινωνήσιμη. Μια περιοχή που λόγω της καθολικότητας της, αλλά κυρίως λόγω της φύσης της, θα ήταν ένα πεδίο συνεύρεσης και αποδοχής, όπου οι ανθρώπινες αντιθέσεις θα μπορούσαν να μειώνονται και όχι να μεγεθύνονται. Όλοι ξέρουμε, ότι αυτό δεν συμβαίνει. Είναι η περιοχή που οι συγκρούσεις , τα πάθη , οι αντιθέσεις, τα ανικανοποίητα, ελάχιστες φορές κατεβάζουν τις στροφές τους,αντίθετα, είναι πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Λίγο διαφέρουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και τις περισσότερες φορές , αν εξαιρέσουμε την έκταση , δηλαδή ότι αφορούν δύο ως και τέσσερεις ανθρώπους, είναι πιο αιματηρές, ψυχολογικά επώδυνες, έχουν μεγάλη διάρκεια και εξαιρετική δόση μνησικακίας.

Επίσης μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε, ότι δύσκολα μπορούμε να βρούμε άλλη περιοχή, αν εξαιρέσουμε τους ευφάνταστες ίντριγκες των διαδρόμων της εξουσίας, που τα μυστικά, οι παρανοήσεις, τα ψεύδη και οι ψευδαισθήσεις, να ντύνονται τόσο πειστικά με τον μανδύα του ενδιαφέροντος, της αγάπης και της φροντίδας.

Στον Έρωτα όλα φαίνονται καθαρά και γνωστά, ενώ ποτέ δεν είναι !!!!!

Μια και διαλέξαμε να αναφέρουμε αρχικά άσχημες αλλά νομίζουμε πραγματικές όψεις του ζητήματος, θα είχε απόλυτο δίκιο κάποιος ή κάποια να αναρωτηθεί, το γιατί ο Έρωτας ασκεί τόση γοητεία, σε όλους μας. Τι τον κάνει τόσο ανυπόφορα ελκυστικό ;

Κατ’ αρχήν, διότι συμπυκνώνει και παντρεύει, ότι ομορφότερο και ασχημότερο περιέχει μια ανθρώπινη ψυχή. Την σφοδρή έλξη για κάποιον έξω από τον εαυτόν μας, μαζί με την κτητικότητα για το αντικείμενο του πόθου μας. Την ιδέα ότι μπορούμε να γίνουμε ένα με τον απέναντι μαζί με την απογοήτευση ότι δεν παύουμε, τελικά, να είμαστε απελπιστικά μόνοι μας. Την αφιέρωση μαζί με την προδοσία. Το πάθος για κάποιον, μαζί με την απόρριψη. Την αυταπάτη του ότι μπορούμε να υπάρξουμε σε μια σχέση σαν ίσοι, μαζί με την διαπίστωση ότι η τάση για την εξουσία στον άνθρωπο, πραγματώνεται μέσα και στις κλειστές κρεβατοκάμαρες. Την ανάγκη για αλήθεια που συναντά τις περισσότερες φορές το ψέμα.

Δεν σκοπεύω να κουράσω αραδιάζοντας έναν ατελείωτο κατάλογο αντιθέσεων που ο Έρωτας έχει στις αποσκευές του και που μοιράζει απλόχερα σε όλους μας .

Όμως παρ΄όλες τις ακραίες αντιθέσεις του ή και λόγω αυτών, ο Έρωτας παραμένει ακτύπητος, αλώβητος σε κριτική και κατορθώνει να είναι από τις πλέον βαθιές και σταθερές επιθυμίες του ανθρώπου, αν εξαιρέσουμε το χρήμα και την εξουσία ,που με κάποιο πανέξυπνο τρικ κατορθώνει και ενσωματώνει.

Ο Έρωτας δεν γνωρίζει σύνορα , χρώματα , τάξεις , πεποιθήσεις και ιδεολογίες. Μπορεί να είναι πιο πάνω από όλες αυτές τις όψεις και καταστάσεις του ανθρώπου, ξέροντας ότι όλοι κάποια στιγμή θα συναντήσουν την ματιά του και όσοι δεν την συναντήσουν, απλά θα το φέρουν βαρέως που δεν την συνάντησαν.

Για να μην αναφέρουμε την πιο απλή του κυρίαρχη δραστηριότητα : μέσω αυτού αυξάνεται η ανθρωπότητα, άνευ αυτού το τέλος!!!!

Τελικά αυτός ο καθολικός “μάγκας” έχει αντίπαλο δέος ; Τον κοντράρει κάτι ; Ή παίζει χωρίς αντίπαλο ;

Η γνώμη μας είναι ότι έχει : την Αγάπη. Μπορεί να είναι τυχαίο, δεν το ξέρω, αλλά αποτελούν ζεύγος .Ο Έρωτας - Η Αγάπη . Αρσενικό -Θηλυκό.

Αυτή , η Αγάπη , στέκεται παράμερα ,αθόρυβη, χωρίς ακραίες αντιθέσεις, χωρίς εξάρσεις και αυταπάτες , καθαρή σαν καθρέπτης, χαμογελά με επιείκεια, όταν συναντά τα ατελείωτα ερωτικά παιχνίδια του συντρόφου της , του Έρωτα, και περιμένει και περιμένει και περιμένει....
Μην βιαστούμε να την κρίνουμε ως “παθητική”. Όταν κατεβαίνει να παίξει , οι αντίπαλοι της απλά θέλουν να την εξολοθρέψουν . Δεν την αντέχουν. Όμως δεν το μπορούν και την βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους, όλο και πιο δυνατή, όλο και πιο όμορφη , όλο και πιο αγέραστη.

....Και ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει ατέρμονα και εμείς “ In girum imus nocte et consumimur igni (Τριγυρνάμε μέσα στη νύχτα και αναλωνόμαστε από τη φωτιά).





6 σχόλια:

  1. έδωσες πολλά χαραχτηριστικά του έρωτα όμως κανένα για την αγάπη. γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε:

    Η Αγάπη στερείται χαρακτηριστικών, ή ακόμα καλύτερα, ακόμα και αν έχει, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει το αίσθημα που εκπέμπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αγάπη έχει χαρακτηριστικά Λυγκαία, δεν είναι μόνο αίσθημα.

    Η αγάπη μακροθυμεί, είναι γεμάτη καλοσύνη· η αγάπη δεν είναι ζηλότυπη, δεν μεγαλαυχεί, ούτε επαίρεται, δεν ασχημονεί, δεν είναι εγωιστική, δεν είναι ευερέθιστη, δεν θυμάται το κακό, δεν χαίρεται με την αδικία, μετέχει όμως στη χαρά για το ορθό· όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει.

    Η αγάπη ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει. Τα λόγια των προφητών κάποτε θα στερέψουν, οι γλώσσες θα σιγήσουν· η γνώση θα καταργηθεί. Γιατί γνωρίζουμε σπαράγματα μόνο της αλήθειας, και οι προφητείες μας είναι ατελείς. Όταν όμως έλθει το τέλειο, το μερικό θα παύσει να υπάρχει. Όταν ήμουν μικρό παιδί, μιλούσα σαν μικρό παιδί, σκεπτόμουν σαν μικρό παιδί, συλλογιζόμουν σαν μικρό παιδί. Όταν έγινα άντρας,4 κατάργησα τους τρόπους του νηπίου. Γιατί τώρα βλέπουμε αμυδρά σαν μέσα σε καθρέφτη· τότε όμως θα βλέπουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Τώρα η γνώση μου είναι μερική, τότε όμως θα έχω πλήρη γνώση, όπως και ο Θεός ήδη στην εντέλεια με γνωρίζει. Στο τέλος μένουν αυτά τα τρία: η πίστη ,η ελπίδα, η αγάπη· και από αυτά το μέγιστο η αγάπη.

    Εύχομαι ν' αγαπάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο ποστ και τα σχόλια υψηλού επιπέδου! Τελικά τα μπλογκ έχουν κάτι να πουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κόκκινο:
    Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το Κόκκινο. Τελικά τα μπλογκ έχουν κάτι να πουν. Όσο για το επίπεδο των σχολίων φαίνεται ότι λειτουργεί το "όμοιος ομοίω αεί πελάζει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Αναπάντεχο μέσα στη Ζωή.

  Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, σε μια αδιατάρακτη τάξη ...υπολογισμένα ...όπως τα είχε ρυθμίσει ή έτσι όπως νόμιζε ότι τα είχε ρυθμίσει … ξαφνικ...